Política lingüística de l'IAS

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) és una empresa pública del sector salut que presta serveis d’atenció especialitzada, atenció primària, salut mental i atenció intermèdia a les comarques gironines. La missió de l’IAS és contribuir a la millora de l’estat de salut de la població assignada. Per això oferirà una cartera de serveis (sanitaris, sociosanitaris i socials) adaptat a les necessitats i expectatives dels ciutadans en un marc de contínuum assistencial. La seva organització, centrada en les persones, estarà orientada a oferir serveis de qualitat amb criteris d’eficàcia, efectivitat i eficiència, i responsabilitat social, implicant-hi els seus professionals, els proveïdors i la resta d’agents del sector salut.

La docència, la investigació i la innovació contribuiran a la millora de l’assistència i en seran parts inseparables.

Com a entitat integrada al sistema sanitari públic de Catalunya, l’IAS assumeix el català com a llengua d’ús normal, d’acord amb el marc legislatiu vigent, i vetlla per garantir els drets lingüístics de la ciutadania en l’atenció sanitària.

La importància de la llengua en l’atenció a la ciutadania

La comunicació clara i empàtica amb les persones ateses és un element central de la qualitat assistencial. Estudis recents assenyalen que la manca d’una comunicació satisfactòria és una de les principals causes d’errors en l’atenció sanitària, especialment en situacions clíniques complexes o de vulnerabilitat. Atendre les persones en la llengua en què se senten més còmodes contribueix a augmentar la confiança, la comprensió i l’adherència als tractaments.
En aquest sentit, la política lingüística de l’IAS es fonamenta en els principis següents:

• La llengua és un factor clau de qualitat assistencial. Cal assegurar una comunicació fluida i segura entre professionals i pacients en les llengües oficials (català, castellà i, a l’Aran, aranès), per garantir la comprensió i la seguretat clínica.
• La gestió adequada del multilingüisme permet atendre millor la diversitat lingüística i cultural de la ciutadania, alhora que potencia la projecció de l’IAS en entorns professionals i institucionals diversos.
• La integració lingüística del personal és un objectiu estratègic per garantir l’ús normal del català com a llengua de treball, d’atenció i de relació institucional.

Objectiu de la política lingüística

La política lingüística de l’IAS orienta l’organització cap a un model d’excel·lència en l’atenció i en la comunicació amb la ciutadania. Aquesta política reforça els valors de qualitat, equitat, respecte i compromís amb la diversitat lingüística i cultural, i s’alinea amb el Codi ètic de l’IAS i les polítiques de qualitat assistencial.

 

El català, llengua de treball

D’acord amb la legislació vigent i el compromís institucional amb la qualitat i la millora contínua, el català és la llengua d’ús normal a l’IAS. Això implica que les comunicacions internes, l’atenció a la ciutadania, la documentació sanitària i administrativa, i els canals digitals han de garantir el dret de les persones a ser ateses en català. El personal de l’IAS ha de tenir present que representa una institució que té el català com a llengua d’ús normal i amb uns usos lingüístics que cal respectar. En aquest sentit, tots els centres estan subjectes a la normativa legal vigent, també a efectes lingüístics.

Compromisos de la política lingüística

  • Impulsar la sensibilització lingüística i garantir l’ús normal del català als centres de l’IAS, promovent la formació lingüística del personal i vetllant per l’ús, quan calgui, de la llengua de signes catalana.
  • Fomentar bones pràctiques lingüístiques entre els professionals als centres per garantir que l’activitat es desenvolupa d’acord amb els drets lingüístics de la ciutadania en relació amb les llengües oficials.
  • Vetllar per l’òptima comunicació entre professionals i pacients, especialment els més vulnerables que no s’expressen amb les llengües oficials, identificant-ne les necessitats lingüístiques i utilitzant els recursos disponibles al sistema de salut.
  • Fomentar la participació activa del personal en el desplegament de la política lingüística i la col·laboració de totes les parts interessades per promoure una cultura de la comunicació i el respecte per la diversitat lingüística com un patrimoni valuós per a les persones.
  • Integrar la planificació lingüística en l’estratègia de gestió de l’IAS i fer-la part dels mecanismes de qualitat i avaluació, en coherència amb la normativa vigent.

Difusió, seguiment i avaluació

La política lingüística de l’IAS serà difosa a tots els professionals de l’organització i comptarà amb els recursos necessaris per a la seva implementació efectiva. El seguiment i l’avaluació del seu compliment anirà a càrrec de la Comissió de l’IAS pel Català, en coordinació amb les direccions assistencials, de recursos humans i de qualitat.

 

IASGirona